Använd godkända anti-m...
Lyssna   E-postikon Dela sida på Facebook

Använd godkända anti-myggarmband

2 maj 2012

Armband eller andra accessoarer som innehåller verksamma ämnen med syftet att avskräcka olika djur, till exempel myggor och fästingar, ska vara godkända av Kemikalieinspektionen. Tyvärr har det dykt upp flera produkter på den svenska marknaden som inte har granskats och godkänts av KemI.

Många gånger marknadsförs dessa produkter som helt ofarliga och med argumentet att de endast innehåller naturliga oljor, framställda från växter. Men naturliga oljor är inte alltid ofarliga och vissa av produkterna kan innehålla ämnen som vid en längre tids exponering direkt på huden kan ge upphov till allergiska reaktioner.

Företag som tillverkar eller importerar produkter har ansvar för att de inte är skadliga. I samband med att Kemikalieinspektionen granskar och godkänner ett bekämpningsmedel görs en bedömning om riskerna för människors hälsa och miljön är acceptabla när produkten används, samt om produkten är tillräckligt effektiv för det syfte den har.

Exempel på etikett med registreringsnummerOm produkten är godkänd har den ett fyrasiffrigt registreringsnummer på etiketten, se exempel till höger. Registreringsnumret ska överensstämma med uppgifterna i Kemikalieinspektionens bekämpningsmedelsregister.

 

Kontakt

Biocidprodukter
08-519 41 122
Mån, ons, fre 09:00-11:00
Tis, tor 13:00-15:00.
E-post: biocider@kemi.se