Vad bör jag tänka på n...
Lyssna   E-postikon Dela sida på Facebook

Vad bör jag tänka på när jag använder mygg- och fästingmedel?


Fråga :

Vad bör jag tänka på när jag använder mygg- och fästingmedel?


Svar :

Mygg- och fästingmedel är som bekämpningsmedel unika i det avseendet att de oftast är avsedda att kunna appliceras direkt på huden. Köp endast medel som är godkända av Kemikalieinspektionen (KemI), eftersom en bedömning då har gjorts av riskerna för hälsan och miljön vid användning av medlet. Godkända bekämpningsmedel har en etikett på förpackningen med ett registreringsnummer och viktig information om hur medlet ska användas. Medlet kan exempelvis ha en åldersgräns och endast få användas ett begränsat antal gånger per dag eller ha en anvisning om att små barns händer inte ska smörjas in med medlet eftersom de med sitt specifika beteende att stoppa händerna i munnen kan få i sig mer av medlet än vad som är avsett. Produkter märkta med behörighetsklass 3 får användas av var och en. Om medlet är godkänt och de riskbegränsande åtgärderna i bruksanvisningen följs så ska det vara säkert att använda.

Med den kunskap vi har idag om de verksamma ämnen som ingår i mygg- och fästingmedel ser Kemikalieinspektionen inte heller någon anledning att avråda gravida från att använda dem, förutsatt att de används och doseras enligt bruksanvisningen.

Mygg- och fästingmedel bör ses som ett andrahandsval när andra metoder inte kan användas eller inte ger tillräckligt skydd. Använd i första hand till exempel myggnät och vanliga kläder. Många medel kan också användas utanpå kläderna. 

Tillbaka till föregående sida

Senast granskad
2014-04-14
Skapad
2012-04-26