Webbinarium: Aktuellt inom kemikalielagstiftningen

Följ vårt webbinarium Aktuellt inom kemikalielagstiftningen direkt via webben, idag 9.00-12.00.

Stäng meddelande
Webbinarium: Aktuellt inom kemikalielagstiftningen

Följ vårt webbinarium Aktuellt inom kemikalielagstiftningen direkt via webben, idag 9.00-12.00.

Stäng meddelande

EU-länderna har röstat ja till förbud mot farliga ämnen i kläder och skor

EU:s medlemsländer har röstat igenom EU-kommissionens förslag till förbud mot flera farliga ämnen i kläder, skor och andra textilvaror som kan komma i kontakt med människors hud. Förbudet kommer att börja gälla i slutet av 2020.

Förslaget från EU-kommissionen innebär att CMR-ämnen förbjuds i skor och varor av textil, exempelvis kläder, lakan, handdukar och inred­ningstextilier som konsumenter kommer i kontakt med. Det betyder att tyger i bilar, bussar och möbler i offentliga miljöer också kommer att omfattas.

CMR-ämnen är ämnen som är cancerframkallande, skadliga för arvsmassan (mutagena) eller som kan störa fort­plant­nings­förmågan (reproduktionstoxiska). Syftet med förbudet är att minska användarnas exponering för ämnena. EU:s medlemsländer har vid en omröstning i EU:s Reach-kommitté i dag röstat för att införa det föreslagna förbudet. Det exakta datumet för när förbudet införs är ännu inte fastställt, men det blir i slutet av 2020.

Enligt förslaget kommer förbudet att omfatta en lista med CMR-ämnen som kan finnas i varor av textil. Delar som är gjorda av skinn och läder omfattas inte eftersom de normalt innehåller andra slags ämnen än de som finns i textilmaterial.

Kemikalieinspektionen har tidigare startat och deltagit i flera aktiviteter för att minska risker med farliga ämnen i textil i Sverige, inom EU och internationellt. Bland annat har Kemikalieinspektionen vid flera tillfällen försett EU-kommissionen med underlag från olika undersökningar om vilka farliga ämnen som kan finnas i textilvaror. I ett regeringsuppdrag har Kemikalieinspektionen visat att det förekommer ämnen i textilier som kan skada människor och miljön. En av slutsatserna från det uppdraget var att en särskild EU-lagstiftning på området skulle vara det mest effektiva sättet att minska riskerna.

Läs pressmeddelande från regeringen: Klart för EU-förbud mot flera farliga ämnen i textilier Länk till annan webbplats.

Läs Kemikalieinspektionens regeringsuppdrag ”Farliga kemiska ämnen i textil – förslag till riskhanterande åtgärder” (PDF 546 kB) , 546 kB.

För mer information, kontakta gärna:

Alexandra Stewart, utredare, 08-519 41 376

Kemikalieinspektionens presstjänst, 08-519 41 200, press@kemi.se

Kemikalieinspektionens upplysningstjänst Fråga Kemikalieinspektionen Länk till annan webbplats.

E-postadresser till Kemikalieinspektionens medarbetare skrivs fornamn.efternamn@kemi.se