EU sänker gränsvärdena för bly i leksaker

Gränsvärdena för hur mycket bly som får avges från leksaker sänks inom EU. Det har Europeiska rådet beslutat. De skärpta reglerna börjar gälla den 28 oktober 2018.

– De nya gränsvärdena för bly i leksaker innebär ett ökat skydd för barns hälsa i hela EU. Genom att minska mängden bly som barn utsätts för minskar vi bland annat risken för att barn får inlärningssvårigheter, säger Anna Nylander, utredare på Kemikalieinspektionen.

I EU:s leksaksdirektiv finns tre gränsvärden för hur mycket bly som får frigöras från olika typer av leksaksmaterial. Europeiska rådets beslut innebär att gränsvärdet för bly i torrt leksaksmaterial ska sänkas från dagens 13,5 milligram per kilo till 2 milligram per kilo. I vätskor sänks gränsvärdet för hur mycket bly som får avges från 3,4 till 0,5 milligram per kilo och i avskavt leksaksmaterial från 160 till 23 milligram per kilo.

Syftet med de skärpta reglerna är att skydda barn mot att exponeras för bly, som är ett mycket giftigt ämne. Bly kan skada nervsystemet och påverka förmågan till inlärning. Foster och barn är särskilt känsliga för påverkan.

Sverige har stöttat förslaget om att sänka gränsvärdena för bly i leksaker. EU:s medlemsländer har fram till den 28 oktober 2018 på sig att införa ändringarna i nationell lagstiftning.

Läs Europeiska rådets direktiv om skärpta regler för bly i leksaker Länk till annan webbplats.

För mer information, kontakta gärna:

Anna Nylander, utredare, 08-519 41 205

Kemikalieinspektionens presstjänst, 08-519 41 200, press@kemi.se

Kemikalieinspektionens upplysningstjänst Fråga Kemikalieinspektionen Länk till annan webbplats.

E-postadresser till Kemikalieinspektionens medarbetare skrivs fornamn.efternamn@kemi.se