Parabener är en grupp ämnen som används som konserveringsmedel. Kemiskt liknar de benzoesyra som är det konserverande ämne som finns naturligt i lingon. Parabener får användas som livsmedelstillsatser och har egna E-nummer. Framförallt används de i kosmetika för att konservera hudkrämer och andra fettinnehållande produkter.
Eftersom kosmetiska produkter eller livsmedel inte ingår i KemI:s produktregister går det inte att se om användningen ökar i dessa. Däremot går det att se att allt fler andra kemiska produkter till exempel diskmedel konserveras med parabener.
Omsättningen av parabener i kemiska produkter

Källa: Produktregistret, KemI.
Tillbaka till föregående sida