Råd till den som tänke...
Lyssna   E-postikon Dela sida på Facebook

Råd till den som tänker tatuera sig

Kemikalieinspektionen (KemI) analyserade under 2010 tatueringsfärger av populära fabrikat. Analysen visade att det var mycket vanligt med hälsofarliga ämnen i färgerna.Ämnen som är kända för att orsaka allergier, cancer, mutationer och skador på fortplantningsförmågan hittades i de flesta av de analyserade färgerna. Utomlands har man även konstaterat höga halter av bakterier i tatueringsfärg.

Risker med färgpigment i huden

Ska du skaffa en tatuering bör du vara medveten om riskerna. Färgen sätts in i din hud och blir kvar i din kropp, kanske för resten av livet. Vissa färgpigment ”bleks” med tiden vilket kan betyda att färgen antingen transporterats bort från huden och in i kroppen, eller att den ändrar sin kemiska struktur och mister sin färg. En del färgpigment bryts ner av laser eller solens UV-ljus och somliga pigment bildar då farliga nedbrytningsprodukter som kan skada din hälsa mer än det ursprungliga färgpigmentet.

Be att få se analysprotokoll

För att försäkra dig om att färgen inte innehåller hälsofarliga pigment bör du åtminstone se till att den är testad och uppfyller kriterierna i Europarådets rekommendation ResAP(2008)1 om vad som inte får förekomma i tatueringsfärger. Många tatuerare kan redan idag uppvisa sådana analysprotokoll för de färger de använder. Var noggrann med att analysprotokollet är aktuellt och gäller just den färg som du ska ha i din kropp.

Regler

Tatueringsfärger, det vill säga färger som injiceras under huden för tatuering eller permanent makeup, har tidigare saknat särskild lagstiftning i Sverige. En ny svensk förordning om tatueringsfärger började gälla den 1 augusti 2012 och Läkemedelsverket har tagit fram en ny föreskrift på området som börjar gälla den 1 februari 2013.

Läs mer på Läkemedelsverkets webbplats

Skapad
2011-06-10